Articles  


INICI              BIOGRAFIA              MATERIAL                ASTROFOTOS          LLIBRES        ARTICLES        ENLLAÇOS

Retirada/canvi del filtre d'una Canon 400D

    El següent tutorial té l'objectiu de mostrar les passes que s'han de seguir per tal d'accedir al filtre IR original que incorpora la Canon 400D. Aquest filtre, limita molt la sensibilitat del sensor a zones de l'espectre electromagnètic molt apreciades en astrofotografia. Per ejemple les zones properes al Halfa molt freqüents en les nebuloses d'emissió. 

    Actualment, hi ha dues corrents. Hi ha qui simplement retira el filtre original. Per altra banda hi ha els que el canvien per un altre de més permeable a aquestes longituds d'ona. (filtres de la casa Baader, Scott, etc...). Una  avantage de la substirució del filtre és que mitjançant un balanç del blancs personalitzat, pot fer-se servir per fotografia diürna. Malgrat tot, tant la retirada del filtre com la seva substitució, s'han de fer tenint molt clar que la càmera només la farem servir per a astrofotografia. També hem de tenir molt clar que aquesta manipulació trenca la garantia de la nostra càmera. Canon no es farà càrreg dels desperfectes que se'n derivin. Ja posats, aclarir que aquesta modificació l'he feta a la meva pròpia càmera i sota la meva responsabilitat. Per tant, els qui seguint aquestes instruccions facin el mateix amb llurs càmeres, han de saber que ho fan també sota la seva responsabilitat. 

    Com a material, cal tenir un tornavís d'estrella de precissió, un soldador, estany i un punxó de plàstic o algo similar per ajudar-nos a colocar al seu lloc les "bandes de contactes". Cal agrair a la gent de Canon el fet de que quasibé, no hi ha dos cargols iguals. Fins hi tot en algunes tapes, els cargols són diferents (tant d'allargada com a vegades, d'amplitud) malgrat estar fent feines semblants. És per això, que és bona idea anar anotant cargol a cargol, quina era la seva posició inicial. Tampoc és mala idea anar prenent fotografies amb una segona càmera per poder visualitzar com estava la nostra càmera dos o tres passes enrere. He vist també qui s'ha imprimit les fotografies d'aquest tutorial i anava enganxant amb cinta adhesiva els cargols sobre on surtien fotografiats.

    

    El primer que cal fer és retirar tots els cargols que subjecten la carcassa posterior de la càmera tal com es mostra en les següents imtages. (de cargols n'hi ha molts, però només em de treure aquests):

                      
                

     
       

    Un cop hem tret aquests 10 cargols la carcassa posterior es pot retirar. En fer-ho ens trobem amb la primera llengüeta de conexions. Cal desconectar-la per poder retirar la carcassa completament. No!, no intenteu estirar-la a la brava. És molt més sencill. Observereu que la llengüeta està atrapada sota un dispositiu que es composa de dues parts. Una de fixe que està soldada a la placa, mentre que l'altra (pel general més fina) és mòbil i és basculant respecte la primera, podent-se aixecar amb molt poca força. (us podeu ajudar d'un petit tornavís pla de precissió). Un cop enlairem aquesta part mòbil, queda alliberada la llengüeta de conexions. Així només cal estirar-la una mica per desconectar-la. Per tal de tornar-la a conectar, només cal posar primer la banda sota la peca fixe (en aquest cas de color blanc) i un cop estem segurs que està ben colocada, abaixem la part mòbil (negre) per fixar la conexió. Us recomano que realitzeu aquesta operació dos o tres cops abans no continueu. Familiaritzeu-vos amb aquests tipus de  conexions doncs a partir d'ara ens en trovarem moltíssimes (i de totes mides).


    

    Prengueu-vos el vostre temps observant el que hi ha. Aquesta és la part més delicada de tota l'operació. Sota aquesta gran tergeta hi ha el sensor. Anem escalfant el soldador mentre treiem els cargols que es mostren a la imatge:

No us derixeu aquest que és una mica punyetero per estar amagat sota la cinta adhesiva:

    

    Ara ja podeu començar a desoldar els següents punts de soldadura (sense por!) en fer-ho, podreu retirar la primera de les planxes d'aïlament i podreu veure el motiu d'haver-ho fet. Les dues bandes de conexions que apareixen (una a la part duperior i l'altre a la inferior) són els contactes del sensor CMOS de la nostra Canon.

                   

 
       La segona de les plaques no és imprescindible de retirar. Ta tarja encara no pot sortir doncs està collada per un cargol una mica amagat. Aquest cargol està tapat per la tapa lateral que és extensió de la frontal. Hi ha gent que hi ha accedit a ell simplement fetn un forat a la carcassa que cobreix el cap del cargol. Per poder treure'l s'ha de retirar doncs la carcassa forntal de la càmera. Per tal de fer-ho treurem els 6 cargols que us senyalo en les dues fotos següents:

    

        Ara ja podeu retirar la carcassa frontal per mostrar el cap de l'amagat cargol.

    

        Ara ja podem desconectar totes les bandes de conexions que he us he parcat. Faig notar que n'hi ha una d'especial que es salta la norma. Aquesta l'he marcada amb la fletxa verda. Aquesta, no té cap dispositiu mòbil que "l'atrapi" sobre una part fixe. Aquesta s'ha de treure estirant com si d'un endoll es tractés. (novament donem gràcies als de Canon per fer-nos les coses fàcils)

    Ja només ens queda retirar el darrer cargol per poder treure la ditxosa placa. Cal anr-la desencaixant progresivament i enlairant-la girant-la cap amunt com so fós la pantalla d'un ordinador portàtil.

         

     Aquí tenim el CMOS de la 400D. Per treure'l, retirarem els cinc cargols que us he marcat. (novament el cinquè està una mica amagat)

Aquí podem veure el sensor amb el seu chassis cobert pel sistema del filtre.


    Separem el chassis del sensor del del filtre treient els cinc cargols senyalats. 

          

    Aneu amb molt de compte amb els cables vermell i blanc doncs són la alimentació del sistema d'autoneteja. Vigileu també en no perdre les petites peces de coure que hi ha als tres punt d'anclatge del sensor que acabem de treure i que us he marcat amb vert.

    El filtre IR de la Canon 400D té dos parts. Una té un to de color verdòs mentre que l'altre és quasi transparent. (aquí ja us els mostro separats)

    Per separar-los, hem d'alliverer la peça d'anclatge que hi ha entre ells. És una peça similar a un clip que fixa l'estructura. Té quatre punts d'anclatge (un en cada racó) que si s'aixequen lleument amb l'ajuda d'un petit tornavís pla, surten sense dificultat. 

    El filtre clar el podem mantenir per poder gaudir de les possibilitats del sistema d'autoneteja. Tambié servirá de protector del propi sensor en el cas que optem per la retirada del filtro i no per la seva substitució. En quan al filre vert, és el que hem de treure o substituir. Vejam com es treu.

    Per treure'l veiem que per la part posterior està enganxat per una cinta adhesiva negra que desenganxarem amb l'ajuda d'un cutter. Treta aquésta, podrem retirar el filtre definitivament fent una mica de força. 

          

    En el meu cas, el vaig substituri per un filtre Schott tal com veieu a la foto. 

    Ja només cal tornar-ho a muntar tot fent les mateixes passes a la inversa. En fer-ho, aneu molt de compte en no aprisionar (i tallar) els dos cables del sistema de autoneteja en el moment de tornar a posar el CMOS en el seu lloc.


AGRAÏMENTS: Voldria agrair a José Manuel Sánchez Bosch (Zumosol) i a Carlos Santos González (Carlangas) la seva col·laboració per a la realització d'aquest tutorial. Sense el seu material i algunes fotografies no hagués sigut possible.

© Copyright Daniel Bosch Portell - 2008