Articles  


INICI              BIOGRAFIA              MATERIAL                ASTROFOTOS          LLIBRES        ARTICLES        ENLLAÇOS

Desmuntant  i ajustant una G11

    Aquest es un minitutorial per veure les passes a seguir per tal de poder desmuntar una muntua Losmandy G11. Com és habitual, no pretén ser un document dogmàtic, sinó només la descripció de les passes que faig cada cop que la netejo i la reajusto. Cal assumir que una muntura és un aparell mecànic de més o menys precisió que està subjecte a desajustaments. És per això que qualsevol propietari d'un aparell d'aquests ha de tenir molt clar que tard o d'hora haurà d'assumir aquesta realitat. Saber desmuntar-la i coneixer on estan les seves limitacions -les de la muntura- ens ajudará a treure'n el millor profit. Obrir la muntura forma part del manteniment bàsic del nostre material és per això que això  no suposa la pèrdua de cap tipus de garantia.


    Després d'haver desmuntant una CG5 Advanced, he de dir que una G11 és tremendament més sencill. Mecànicament està molt més ben resolta i disposa d'una accessabilitat molt millor.

        El material que necesitarem és un grapat de claus hexagonals. Com que Losmandy és americà ja us podeu imaginar que les mesures no segueixen el sistema mètric. També és molt útil fer-se amb un joc de galces per fer l'ajustament del bisinfin amb la corona.

                     

    El primer pas es separar el dos eixos. Per tal de fer-ho hem de desmuntar tot el sistema d'embragatge del eix DEC on també hi reposa el cercador de la Polar. Només hem de descargolar la famella del embragatge fins que surti completament. Veurem que en fer-ho s'alliveren una sèrie d'arandeles. Fixeu-vos bé en quina posició estan posades. És possible que com a mi, us en quedi una enganxada al fons del eix. Tranquils, quan enretirem l'eix aquesta saltarà. Només cal tenirla present de recollir-la quan ho faci. Observeu que els coxinets dels embragatges estan compostos de quatre arandelles. Dues de llises entre les quals hi ha la que porta els coixinets i la quarta ondulant, que fa de molla.

               

               
     

       

    Ara ja podem descargolar els quatre grans cargols que subjecten els dos eixos i separar-los entre si.


    

   A partir d'ara ens centrarem en un dels dos eixos -en aquest cas el de RA- doncs el procés és exactament igual per tots dos.

     Quan hem retirat els quatre cargols, s'alliberen els dos eixos:

        

    Aquest disc de teflon ha d'estar molt sec. És el que actua d'embragatge. En algunes webs he vist com el canviaven per un de major adherència.

     Ara alliberem el protector de la corona.

       

    

    Treiem la corona. Està bastant anclada al seu lloc i s'ha de fer una mica de força. Intenteu fer una mica de palanca des de dos punts diferents a l'hora amb algún tormavís gran a cada costat. No intenteu treure'l amb un sol cop. Aneu fent-ho de mica en mica. Accedim a les anelles inferiors. Novament n'hi ha dos entre les qual hi ha una de tercera amb coxinets.

               
 

        Fixeu-vos que l'anella superior és més gruixuda que la inferior. 

    Un cop desmuntat el "chasis" de la muntura, anem a fer el mateix amb la part més noble. Els motors i el sinfin. Val a dir que ni molt menys és necessari dur a terme totes les passeen anterior per poder-ho fer. Però una bona posada a punt de la muntura comporta netejar totes les anteriors pesses posant només una mica -molt poca- de grassa en els coxinets. 

    Comencem treient els motors -en aquest cas són els servomotors Gemini-. A continuació treurem el protector d ela caixa reductora.

                    


        Això és el que ens trobarem. La caixa reductora anclada al chasis de la muntura a través de dos cilindres roscats platejats. Aquest s'han de desenroscar amb l'ajuda d'unes mordasses. Aquest és un dels punts en els que crec sincerament que Losmandy és clarament millorable. No crec que contés massa fer que aquests cilindres tinguessin un perfil hexagonal per tal de poder extreure'ls millor.

                      

    Treiem la coberta del bisinfin:

      

     Aquí tenim el bisinfin. Ara ja el podem treure.

       

    Un cop ben netes totes les peces podem engreixar la corona, el bisinfin i els coxinets. La grassa més utiltzada és la ceràmica o la de liti. 

    Un dels  punts més importants a l'hora del reajustament de la muntura, és el control de la distància entre el bisinfin i la corona. És per això que en el muntatge d'aquesta peça, cal tenir un seguit de conceptes clars. El forat per on passa el cargol del bloc de l'esquerra té exactament el seu mateix diàmetre. Aquest es comporta doncs com a pivot a partir del qual bascularà l'altre bloc. Efectivament, l'altre forat -el del bloc de la dreta- sí que és més gros que el cargol que l'atracessa. Això ens dóna el joc necessari per poder anar aconstant o allunynant el bisinfin a la corona. Com que estem jugant amb distàncies realment molt curtes, és molt recomanable ajudar-se amb un joc de galces per anar controlant aquesta distància. La pregunta clau és a quína distància s'ha de colocar. Doncs s'ha d'aconseguir un cret compromís. Si hi ha molta distància hi haurà molt de joc mentre que si l'apretem massa, en algun punt del seu recorregut -tota una volta de la corona- podria trabar-se bloquejant els motors. El sistema Gemini respon amb el missatge de "DEC/RA motor lags". A més, per evitar el possible desplaçament a través del propi eix del bisinfin, hem de mantenir sempre molt ben apretats els blocs entre si. És per tant una mica complicat. Amb dues persones és molt més sencill. Penseu que per una banda hem de mantenir apretats els blocs un contra l'altre tal com ensenyo a la foto, mentre que ajuntem el bloc de la dreta contra la ganza. En aquesta difícil posició, hem de cargolar, per sota, el bloc per  fixar-lo. 

       

    Bé, això és tot.

© Copyright Daniel Bosch Portell - 2008